6 המשקים החקלאיים המובילים לקנייה ישירה מהחקלאי

קנייה ישירה מהחקלאי

בקיץ 2016 ביקרנו לראשונה בFarmers market המקומי שהתקיים באזור מגורינו דאז שבקליפורניה, היה זה שוק שכבר הפך בכל מקום למסורת של ממש בו כל חקלאי האזור נהגו להגיע למרכז המקומי ולהציע את מרכולתם הטריה לעוברים והשבים.

אני זוכרת את הביס מאותה עגבנייה,

אותו טעם שנדמה היה כי חלף מן העולם
אני זוכרת את הצבע, המבחר ואיך בן רגע הפכה הקנייה

לחגיגה שציפינו לה כל פעם מחדש.

בשנים האחרונות החלה בארץ יוזמה נהדרת של משקים חקלאיים רבים הפותחים את שעריהם למכירה ישירה לקהל הרחב ובכך נותנים את התשובה הישראלית לשווקים הללו ומציעים לצרכנים מגוון פירות וירקות טריים בקנייה ישירה ללא צורך בתיווך של רשתות המזון.
דווקא היום בעידן בו מתגלים בכל שבוע עוד ועוד תחקירים על אותם תאגידים שמוכרים לנו במחירים מופקעים תוצרת לא איכותית, לא טרייה ולעיתים אף מסוכנת לאכילה, חשוב יותר מתמיד להבין מאיפה מגיע לצלחת האוכל שאנו אוכלים.

למה מומלץ לבחור בקנייה ישירה מהחקלאי?

בריאות– רוב הסחורה שנמכרת ברשתות המזון היא מיובאת, חקלאים רבים שעובדים מול הקמעונאים מגדלים את התוצרת שלהם בצורה לא מפוקחת, משתמשים במי השקיה לא איכותיים ומקצרים תהליכים רבים- הכל במטרה להגדיל את הקופון על חשבון הבריאות שלנו הצרכנים.

מחיר– כאשר אנו קונים ישירות מהחקלאי אין צורך בשום גורם מתווך ולכן במרבית הפעמים החקלאים יכולים לתת לצרכנים מחירים אטרקטיביים יותר.

טריות– הרבה מהסחורה שמגיעה אל הסופרים נקטפה כבר מזמן ואוחסנה זמן רב בתאי קירור, כאשר אנו רוכשים ישירות מהחקלאי אנו יודעים שהתוצרת נקטפה לפני לא יותר מיומיים-שלושה ולכן חיי המדף שלה ארוכים יותר.

עונתיות– לטבע יש את החוכמה שלו ויש סיבה למה נועדנו לאכול פירות וירקות בעונה מסוימת וכאלה שלא, ברוב המקרים נמצא בסופרים גם תוצרת שאינה מותאמת לעונה (לרוב היא מגיע מתאי קירור או תכיל הרבה יותר חומרי הדברה), משקים חקלאיים שמים דגש רב על עונתיות, מה שלא בעונה- פשוט לא נמצא על המדף.

מגוון– מתי לאחרונה ראיתם בסופר תירס לבן? גזרים סגולים? 5 סוגים שונים של דלעות? במשקים ניתן למצוא מגוון של ירקות ופירות אקזוטיים שהרשתות פשוט לא מעוניינות להחזיק.

טעם– כמה פעמים יצא לכם לטעום מלפפון ולהרגיש שיש לו טעם של…כלום? כאשר ההשקיה נעשית במים איכותיים והגידול נעשה ע"פ התקנים פשוט מתקבלים ירקות ופירות יותר טעימים.

תמיכה בחקלאים– אין זה חדש שבשנים האחרונות יותר ויותר חקלאים סובלים מהתופעה של קבלת תשלום לא הוגן על התוצרת שלהם בשל הקופון שגוזרות עליהם רשתות המזון, הדבר גורם לרבים מהם לפשוט רגל מה שמקטין את היצע התוצרת הטריה המקומית, קנייה ישירה ממשקים היא תמיכה אדירה בחקלאים הישראלים.

אז מי אלו אותם משקים שאנו יכולים לסמוך עליהם בעיניים עצומות, ששומרים על מחירים הוגנים ואיכות ללא פשרות? יצאתי לחקור, להשוות, לטעום ולהגיש לכם את רשימת המשקים המובילים בשוק הישראלי לקנייה ישירה, ונחשו מה? הם מחלקים לכם קופונים ממש שווים.
(זה המקום לומר כי הכתבה אינה ממומנת ואיני מקבלת תמורתה דבר, המחקר נעשה מתוך הרצון למצוא אלטרנטיבות ראויות לרשתות המזון ולעודד את החקלאות בישראל)

משק יעקובובסקי

המשק החקלאי יעקובובסקי שוכן במושב צופית הפסטורלי ומתופעל ע"י דור שלישי למשפחה, ניתן למצוא בו מגוון זנים מיוחדים כמו תירס לבן מתוק, דלעת סגולה ועגבניות ב"טעם של פעם".

תומי יעקובובסקי מספרת: "לקנות תוצרת טרייה זו חוויה אחרת לגמרי, אנחנו מוכרים את התוצרת שלנו מהשדה הישר לצרכן, בלי מתווכים, הכל ישראלי.

את רוב התוצרת אנחנו מגדלים בעצמינו ועל מנת שהלקוח יוכל לרכוש סל ביתי מלא אנחנו משלימים את השאר מחקלאים ישראלים אחרים שעומדים בסטנדרטים הגבוהים שלנו"

מה מייחד את התוצרת שלכם?

"אומנם התוצרת אינה אורגנית אך היא עומדת בסטנדרטים הגבוהים ביותר של משרדי הבריאות והחקלאות, כמו כל חקלאי שמכבד את עצמו אנו משתמשים בחומרי הדברה מפוקחים בלבד ומקפדים על איכות מי ההשקיה. תביני, מספר ימים לאחר שהירק מרוסס אסור לקטוף אותו משום שהוא עדיין רעיל, יצא לי להיתקל בחקלאים בודדים שפשוט קוטפים את התוצרת אחרי יום ומוכרים אותה לצרכנים, כמובן שאנו מסרבים לעבוד עם חקלאים כאלו"

מה בנוגע למחירים?

"אם תשאלי אותי למשל על מחיר המלפפונים שלנו, כרגע הם מעט יותר יקרים מאלו שבסופר אך שאר התוצרת במחירים נמוכים יותר, זה משתנה כל הזמן אבל הנקודה היא שכל הסחורה נקטפה לפני לא יותר מיומיים-שלושה ולכן נשמרת להרבה יותר זמן, בסופו של דבר הכסף נשאר בכיס של הצרכן"

שמעתי שיש לכם נוהל לגבי צמצום השימוש בפלסטיק

"אנחנו מאוד משתדלים לעשות שימוש חוזר באריזות, אנו מציעים ללקוחות אריזות פלסטיק ובמעמד הקופה הם יכולים לבחור האם להעביר את הסחורה למארז אחר או להשאיר אותו באריזה ולעשות בה שימוש חוזר בקניה הבאה, כנל לגבי אריזות סגורות של ירקות כאשר אפשר להימנע מפלסטיק אנחנו כמובן נעשה זאת אלא אם כן זה פוגע בשמירה על טריות המוצר"

עושים משלוחים?

"לא. זה עניין עקרוני אצלינו, אנחנו רוצים שהצרכנים יגיעו עד אלינו ויהיו אלה שיבחרו איזו עגבנייה תיכנס להם לסל ויהנו מהמגוון שיש לנו להציע."

טיפ קטן שלך לשמירת טריות אצלינו בבית?

"רוב האנשים חושבים שעל מנת לגרום לאבוקדו להבשיל יש לאחסן אותו בשקית עם בננה, מה ששוכחים שההבשלה שלו באה על חשבון הבננה שנרקבת, בפעם הבאה החליפו את הבננה בתפוח עץ שישאר טרי וגם האבוקדו יבשיל"

מיקום: מושב צופית (ליד כפר סבא)

קיימא בארותיים

קיימא בארותיים הוקמה ב2015 על ידי שלוש נשים: אירית שבח, רני ארז ושי שבח, זוהי חווה חקלאית שמהווה עמותה ללא מטרות רווח ומסגרת חינוכית לבני נוער שנשרו מהחינוך הפורמלי, כל ההכנסות ממכירת התוצרת מועברות לעמותה ומאפשרים לה להמשיך בפעילותה המבורכת.

מה מייחד את התוצרת שלכם?

"התוצרת שלנו אורגנית אך ללא אישור פורמלי (מדובר בפרוצדורה לא קטנה), אנו דוגלים בחקלאות בשיטה המסורתית, ללא מיכון ודישון ועם שימוש מועט ככל הניתן בחומרי ההדברה המאושרים לגידול אורגני. אנו מגדלים בממוצע 12 סוגי ירקות לעונה ומבצעים השלמות ממגוון מגדלים אחרים בסביבה, כולם כמובן צריכים לעמוד בקריטריונים הקפדניים שלנו, כל התוצרת ישראלית כמובן"

שמעתי שיש לכם שיטת מכירה קצת שונה

"נכון, אנו עובדים בשיטה בה הלקוחות מזמינים מראש סלים שבועיים והרכב הסל משתנה בכל פעם ע"פ העונתיות- מה שנקרא "סל הפתעה", אם הלקוח מעוניין לבצע החלפות כמובן שניתן. יש 3 גדלים שונים של סלים, אפשר להגיע לאסוף אותם מנקודות החלוקה השונות או לאסוף מהמשק בימי רביעי. את כל התוצרת אנו קוטפים בסמוך לחלוקת הסלים ככה שכל לקוח מקבל את התוצרת הכי טרייה שיש"

צילום: ענת פייזר

מחירים?

"הסלים נעים בין 70-140 ₪"

איזה שימוש אתם עושים בתוצרת שאינה ראויה למכירה?

"אנחנו מאוד משתדלים לא לבזבז מזון, ממה שאי אפשר להוציא למכירה אנו מכינים מוצרים של החווה כמו ממרחים וכדומה, בנוסף למכירה לקהל הרחב אנו מגדלים תוצרת עבור מסעדות וכשיש עודפים של תוצרת סוג ב' שאינה מתאימה לסלים אנו מוכרים להם במחיר מיוחד על מנת למנוע בזבוז מיותר של מזון".

עושים משלוחים?

"כן, מי שלא מעוניין להגיע לעמדות החלוקה יכול בתוספת תשלום להזמין משלוח עד הבית"

טיפ שלך לשמירה על טריות התוצרת אצלינו בבית?

"הקפידו להחזיר את הירוקים לצנצנת עם מים בסמוך לקנייה זה, התייחסו אליהם ממש כמו לזר פרחים".

מיקום: מושב בארותיים (עמק חפר)

משק רמי קנטור

משק רמי קנטור הוא משק משפחתי המתמחה בגידול ירקות שורש וירקות עליים, כבר בכניסה אליו תוכלו להבחין בשדות המרהיבים של הפלפלים, חסות מזנים שונים, סלרי, כרישה ועוד רבים וטובים.
המשק נוסד כבר בשנת 1977 בשדות רמת השרון, לפני שלוש וחצי שנים הקימה מיכל, בתו הגאה של רמי קנטור, מכירה ישירה של תוצרת מהשטח (מה שמוכר כ"שוק האיכרים"), תחילה התקיים השוק רק בימי שישי אך לאור הביקוש הוא נפתח גם בימי שלישי, רביעי וחמישי. בשוק מתארחים חקלאים מכל רחבי הארץ אשר המכירה במקום מאפשרת להם לקבל תמורה הוגנת לעבודתם הקשה והקונים מהצד השני נהנים מתוצרת טרייה ואיכותית.

צילום: משק רמי קנטור

צילום: חני מרגולין

מה מייחד את התוצרת שלכם?

"רוב התוצרת שלנו אינה אורגנית, אך היא מרוססת לפי הנחיות משרד החקלאות תוך כדי הקפדה על התקנים, אנו משתדלים לרסס רק לעיתים נדירות ובחורף אנו כמעט ולא מרססים. לרוב אנו מבצעים קטיף פעמיים ביום ככה שלקוח שמגיע מקבל תוצרת שנקטפה באותו היום. על מנת להשלים את הסל לצרכן אנו מארחים חקלאים מכל קצוות הארץ שעומדים בסטנדרטים שלנו, התוצרת משתנה בהתאם לעונתיות ואפשר להתעדכן באתר שלנו בכל עת"

מחירים?

"אנחנו מציעים מחירים מאוד נוחים, זולים ב20% מהרשתות הגדולות"

עושים משלוחים?

 "לא, כרגע מתמקדים במכירה ישירה"

איזה שימוש אתם עושים בתוצרת שאינה נמכרת?

"אנחנו לעולם לא זורקים, בסוף כל יום שישי אנו תורמים את כל התוצרת למעון לנשים מוכות"

מיקום: מערב רמת השרון (ליד גלילות)

משק בן צבי

משק בן צבי הוא משק משפחתי אורגני שהוקם לפני 36 שנים ב ע"י איריס ומיכאלי בן צבי ובנוסף לביצוע משלוחים ברוב חלקי הארץ הוא מאפשר לקהל הרחב להגיע לחנות קטנה שלהם ולהנות מהתוצרת הטרייה.

צילום: maya lapid photography

מה מייחד את התוצרת שלכם?

"אנו עוסקים בחקלאות אורגנית עם תו תקן בינלאומי מחמיר, אנו מגדלים סוגים שונים של פירות וירקות ומשלימים את מה שחסר ממגדלים אורגניים אחרים שעומדים בסטנדרטים הגבוהים שלנו. יש לנו שלושה ימי קטיף מרוכזים בשבוע מה שמבטיח לצרכנים את סחורה הכי טרייה שיש"

מה לגבי מחירים?

"המחירון שלנו מאוד אטרקטיבי, אנחנו תמיד משתדלים להיות הוגנים ולהציע מחירים נמוכים יותר מהמתחרים"

איזה שימוש אתם עושים עם התוצרת שאינה נמכרת?

"לרוב נוהגים להגיע אלינו מתנדבים ולהעביר את הסחורה למשפחות נזקקות, את מה שנשאר אנו תורמים לארגון "רובין פוד", בנוסף יש לנו בחנות עמדת "ירקות מכוערים", את יודעת- הגזר שגדל קצת עקום אך עדיין לגמרי ראוי למאכל, ניתן לרכוש את הסחורה הזו במחיר מוזל'"

עושים משלוחים?

"כן, משלוחים עד הבית בפריסה רחבה מגוש דן ועד הגולן"

יש לכם נוהל מסוים לגבי צמצום השימוש בפלסטיק במשק?

"המודעות שלנו לנושא גבוהה מאוד, החלפנו את שקיות הפלסטיק בשקיות נייר והפסקנו לעטוף את הירוקים בניילון אלא בגומיות."

טיפ שלך לשמירת טריות?

"שמרו את תפוח האדמה שלכם במקום יבש וחשוך, לא במקרר"

מיקום: כפר יהושוע (ליד יקנעם)

פארמה קולטורה

חוות פארמה קולטורה היא מקום קסום שמעבר למכירה של פירות וירקות מספקת ללקוחותיה חוויה של ממש, בכל ביקור תזכו לסיור בשדות המרהיבים ולשתות שייקים טבעיים. החווה הוקמה לפני 5 שנים ע"י גיל שחם עמית ובעלה נדב שהחליטו להחיות מחדש את האדמה שהייתה שייכת לסבה של גיל (שהיה חקלאי וותיק) אשר הייתה נטושה קודם לכן למשך 30 שנה.
גיל שחם-עמית מספרת: "בשבילנו חקלאות היא הרבה יותר מגידול של פירות וירקות, זוהי תרבות, זה לקבל את הסל המלא בכל טוב ולדעת איפה האוכל שלך גדל. אנו שמים בחווה דגש רב על עונתיות וחוגגים אותה, אנו עוסקים בכל הסייקל החל מגידול עד לשימור הירקות"

צילום: גיל שחם-עמית

מה מייחד את התוצרת שלכם?

"אנחנו מגדלים אוכל נקי, בריא ועונתי. כל תנאי הגידול הם אורגניים לגמרי, אנחנו לא מרססים, משתמשים בקומפוסט עשיר ומים איכותיים. כשהקמנו את החווה פחות התחברנו למסלול הוצאת תו התקן האורגני, הרגשנו שזה לא מה שבאנו לחרוט על הדגל שלנו, אנחנו מתחברים יותר לרעיון הסלואו פוד שמושטת על ערכי הניקיון והעונתיות, הלקוחות שלנו מכירים אותנו ויודעים שהם מקבלים תוצרת נקייה לגמרי. את מה שלא גדל אצלנו בחווה אנו מקפידים להשלים מחקלאים ישראלים אחרים בעלי תקן אורגני".

למה הכוונה "חוגגים עונתיות"?

"תרבות המזרח גרסה מאז ומעולם כי עלינו לאכול רק את מה שבעונה- לא סתם הירקות המחממים גדלים בחורף והאבטיח שגדל בקיץ מלא בסוכר ובמים שאנו כה צריכים בעונה הזו לכן העונתיות היא ערך עליון אצלנו ואנחנו נהנים ממנה, אנחנו נוהגים לעשות בחווה ערבים מיוחדים של ארוחות שף וכשמתחילה למשל עונת הכרוביות אנו מכינים איתה שלל מאכלים, ההבנה של הציבור בעונתיות היא חשובה לטעמי ולכן אני תמיד מעודדת אנשים לגדל אפילו כמה ירקות בגינה- זה עושה את ההבדל"

מחירים?

"החקלאות עובדת ממש כמו בורסה, היא מתעדכנת על בסיס יומי והמחיר לצערנו נקבע ע"פ השוק הסיטונאי, אנחנו כל הזמן משתדלים להשוות את המחירים לשאר המשקים האורגניים"

מה לגבי צמצום השימוש בפלסטיק?

"נושא הקיימות מאוד קרוב לליבי, אני לגמרי מרגישה שכמשק חקלאי יש לנו אחריות לנסות ולצמצם פסולת עד כמה שאפשר, יש פתרונות מגוונים לנושא אך הם צריכים להיות מדויקים על מנת למנוע פגיעה בטריות התוצרת ובכיס של הצרכן (רוב הפתרונות הם בעלי עלות כספית גבוהה מאוד) אנחנו כל הזמן מנסים להשתפר בנושא ובו זמנית למצוא את האיזון- השייקים שלנו נמכרים בכוס מעמילן, אנחנו עושים שימוש חוזר בכל אריזות הפלסטיק והארגזים, את התוצרת שלא נמכרת אנו משמרים במגוון דרכים- מחמיצים, כובשים, הופכים לממרחים ועוד רבים"

משלוחים?

"לא, עשינו עד לא מזמן אך אנחנו מפסיקים עם זה בהדרגה, גם מתוך המחיר האקולוגי שבדבר וגם משום שאנו אוהבים להביט ללקוחות בעיניים ולספק חוויה אחרת מעבר למכירה וקניה של תוצרת"

טיפ שלך לשמירת הטריות בבית?

"שמרו את העגבניות שלכם מחוץ למקרר, גם הבזיליקום והנענע לא אוהבים קור- העדיפו להניח אותם בוואזה עם מים ליד הכיור. אך מעל הכל הכלל שאני נוהגת לומר תמיד הוא- תאהבו את המקרר שלכם ריק. כדי שהירקות והפירות שלכם יהיו באמת טריים מומלץ לפגוש את החקלאי כל יומיים ולא לרכוש בבת אחת סחורה בכמויות גדולות מדי שרובה בסופו של דבר נזרקת וחבל:)"

מיקום: מושב בני ציון

חוות מעגלים

אומנם לא מדובר בחווה עם חנות למכירה ישירה אך הפעם בחרתי לתת את הבמה למשק דרומי, קטן וצעיר שהוקם ע"י ההייטקיסט לשעבר אריאל דמי,

לאחר 20 שנה במרוץ החליט אריאל לעזוב הכל ולהגשים את החלום להיות חקלאי: "הכל התחיל כשעברתי מהעיר למושב ונוצר לי חיבור מחדש לטבע ולאדמה, התחלתי לגדל ירקות ופירות בצורה חובבנית רק עבור המעגל הקרוב מתוך ההבנה שרוב התוצרת שאנחנו אוכלים אינה נכונה לנו. לאט לאט התחלתי לגלות את הפלא של לגדל חיים בתוך האדמה והחלטתי ללמוד חקלאות אקולוגית במכללת ספיר, עם השנים זה הפך מתחביב לתעסוקה של ממש"

צילום: אריאל דמי

מה מייחד את המשק שלך?

"מדובר במשק בעל שטח קטן של 10 דונם בלבד והמטרה היא שכך הוא גם יישאר. אני חושב שהגודל הוא יתרון ושזה הכיוון אליו החקלאות בארץ תלך עם השנים בדיוק כפי שקרה בארה"ב, קנדה ואירופה, להרבה משקים קטנים יש כוח רב יותר מכמה גדולים בודדים, אנשים מבינים שעל משק קטן אפשר לסמוך שאכפת לו מבריאות הלקוחות ולא מחפש רק למכור במסה"

ספר לי על התוצרת ושיטת הגידול

"הגידול הוא אורגני לחלוטין ללא תעודות, אני לא מאמין בתעודות ותקנים למיניהם ולטעמי אין צורך בהם אם הלקוחות מכירים את החקלאי שלהם וסומכים עליו. אנחנו מגדלים בצורה נקייה, נותנים לאדמה את הזמן שלה ומתוך כך היא  מצמיחה תוצרת בריאה יותר"

איך מתבצעת המכירה?

"אני מוכר כרגע רק למושבים באזור בעיקר בשל הגודל והעניין האקולוגי שכרוך בלהתרחב, יש לי דף פייסבוק וקבוצת וואטסאפ שניתן להתעדכן דרכה מה נמצא במלאי ולהזמין משלוח עד הבית"

מחירים?

"המחירים שלי מאוד הוגנים, אני משתדל להשתוות לשאר המשקים האורגניים ואף להיות זול יותר"

טיפ שלך לשמירה על טריות הירקות בבית?

"בתור איש הייטק לשעבר אני מבין למה יש לאנשים את הצורך לחסוך זמן, בהייטק אתה לא הולך אתה רץ ואם אתה לא רץ אתה מת, אני שילמתי על זה בבריאות שלי. אני לא מאמין שככה צריך לחיות וככה לא צריך גם לאכול, בסופו של דבר המטרה היא להזין את עצמינו בירקות טריים ולשם כך יש לבקר את החקלאי לעיתים תכופות ולרכוש בכל פעם מעט"

מיקום: מושב שדה דוד (ליד קריית גת)

"בואו נעצור את הסאגה הזו, של המהירות, של הגודל, של הכמות" 
היה הקול המרכזי שנשמע מפי החקלאים,

שלמרות כל הקשיים בוחרים להתעקש ולהמשיך 
לעבוד את האדמה מתוך אידיאולוגיה, אמונה.

ולנו הצרכנים נותר רק לזכור, שגם בעידן המהיר יש דרכים אחרות לצרוך,

כל מה שצריך לעשות הוא להרים את העיניים, לצאת מהמסלול השגרתי

ולחפש את החקלאים, הם קרובים יותר ממה שאתם חושבים.

רוצים לקבל עדכונים ישירות למייל שלכם? מוזמנים להכניס את הפרטים שלכם בחלון שבתחתית המסך

שיתוף ב facebook
שיתוף ב pinterest
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב telegram
שיתוף ב reddit

5 Comments

  1. פוסט מצויין! הרבה זמן חיפשתי שווקי איכרים אמיתיים בארץ ולא ממש מצאתי.
    שומרת לי את הפוסט ומתחשק לי כבר ללכת לבקר בכולם!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

FOMO NO MORE

הורדת קופונים

לקבלת הקופונים הכניסו את הפרטים הבאים: