זה מרגיש כאילו זה היה מזמן
אבל עד לפני מספר חודשים כולנו הסתגרנו בבתים
מפני הגשם הבלתי פוסק שבחוץ
הליכה לקניות בשוק שנמצא כמה רחובות מביתי
היתה נראית לי מינימום כמו יציאה לטרק בהימלאיה.
אבל עכשיו הקיץ כבר לגמרי כאן
קרני האור השמחות פוקדות את הרחוב
ואני ממהרת לצאת ולשזף את עורי החיוור מתי שרק אפשר
והשוק הוא תירוץ מצויין.
אני מאוד אוהבת לרכוש פירות וירקות בשווקים
וכשמתאפשר אני מרחיקה עד לחוות החקלאים עצמן
ככה הכי קרוב לאדמה.
החולשה הכי גדולה שלי הם הירוקים
חסות עגולות ויפות
זרים רעננים של פטרוזיליה
כולם נותנים לי השראה
והמתכונים מתחילים לצוץ אצלי בראש
עד לפני לא הרבה שנים גם אצלי במטבח התנגן הפזמון החוזר
כי לכולנו יש לנו את הכוונות הכי טובות ובאמת שאנחנו מנסים
אבל איכשהו זה תמיד קורה
אנחנו חוזרים הביתה ומעמיסים את המקרר עם כל הטוב שקנינו
ויומיים-שלושה אחרי אנחנו לא מבינים מה לעזאזל קרה
איך זה שהפטרוזיליה המהממת תוך יומיים כבר התעייפה
החסה הפריכה והשופעת התקמטה
והלב מצטמק, לא חבל?!
המשפחה הישראלית הממוצעת משליכה לפח מזון בשווי 8000 ₪ כל שנה
רוב המזון הוא בר הצלה והשחקנים הראשים בפירמידת הבזבוז הם הפירות והירקות.
למה דווקא הם? התשובה ברוב המקרים קשורה לסדר ואחסון.
אנחנו מגיעים למקררים העמוסים שלנו
רק רוצים למצוא את מעט המקום הפנוי שנותר,
לדחוס אליו הכל ולהתפלל שהדלת תיסגר עד הסוף.
בואו נודה באמת, רובנו לא שואלים מספיק,
איך אפשר להוציא את המקסימום מהמזון שלנו?
איך כדאי לסדר, איפה לאחסן כל פרי וירק-בתוך המקרר?
או אולי בקערה על השיש? ובכלל, מה אסור לאחסן עם מה?
למי שמתעניין בנושא, ספרים מומלצים בתחתית העמוד
החדשות הטובות הן שזה אפשרי.
אפשר לצמצם את הבזבוז ולהאריך את חיי המדף של הירקות והפירות שלנו.
בשביל המטרה החשובה הזו הקדשתי את כל סידרת הפוסטים “לא חבל?!”
כולם יהיו מלווים בטיפים שנכתבו לאחר המון (המון!) ניסויים,
טעויות ותהיות לאחר השינוי שעשיתי מטבח האישי שלי.
את הפוסט הראשון בסדרה החלטתי להקדיש לחלק הכאוב ביותר, הטריקי ביותר,
זה שנשאלתי לגביו כל כך הרבה פעמים עם מבטים אבודים ומבולבלים-
עשבי התיבול שלנו ושאר משפחת הירוקים.
כי כשזה מגיע לעלים עדינים- חסה, תרד, כוסברה, בזיליקום… זה תמיד מירוץ נגד הזמן.
הם מאבדים את רעננותם תוך ימים ספורים במקרר
וקשה יהיה לא למצוא את עצמינו זורקים לפחות חלק מהכמות שקנינו.
אז מה עושים? קודם בואו נתחיל עם כמה כללים חשובים:
1.הקפידו לאחסן את כל הירקות והפירות שלכם הרחק מתפוחי עץ, אגסים ובננות-
אתילן הוא גז חסר צבע, הורמון הבשלה שבאופן טבעי מפרישים פירות מסוימים.
הוא גורם להגברת הרגישות לריקבון אצל עלים ירוקים.
תפוחי עץ, אגסים ובננות מפרישים ממנו כמות גבוהה במיוחד.
2.אם אפשר, העדיפו לקנות ירקות ופירות בשווקים, אצל הירקן או ישירות מהחקלאי–
פעמים רבות הפירות והירקות שנמכרים ברשתות המזון הם פחות איכותיים, פחות טריים
ולכן נרקבים מהר יותר. לכן המחיר שלכאורה נראה לנו זול יותר בסופרמרקט
טומן בתוכו בזבוז כספי גבוה יותר. בנוסף רוב הרשתות מוכרות ירקות רבים בתוך
אריזות פלסטיק, שהרי לא רק שהוא אחד המהזמים הגדולים על פני כדור הארץ,
אלא גם גורם לירקות שבתוכו להיות עייפים הרבה יותר מהר (אפשר להאשים אותם ?!)
3. דעו את המקרר שלכם-
הכירו את ההבדלים בין כל מיקום במקרר שלכם.
ככלל, ברוב המקררים המדף העליון הוא בעל הטמפרטורה הגבוהה ביותר
וככל שמרחיקים מטה במדפים הטמפרטורה יורדת.
בנוסף ככל שמעמיקים לעומק מדף המקרר הטמפרטורה תהיה שם נמוכה יותר
לכן לא מומלץ לאחסן בעומק פירות/ ירקות הנוטים לקפוא בקלות
(בעיקר ירקות ירוקים..)
המגירות המיועדות לירקות והפירות הן מיקום בו נשמרת הכי הרבה לחות,
לכן מומלץ לאחסן בהן פירות/ירקות שזקוקים לה
(לא כל הפירות והירקות צריכים להיות מאוחסנים שם בניגוד למה שרבים חושבים)
4. קור עוצר הבשלה, חום מאיץ הבשלה
5. כל פרי או ירק עם שאריות מים עליו נוטה להתקלקל מהר יותר-
אל תכניסו ירקות/ פירות למקרר לפני שהם יבשים לגמרי.
6.הפחיתו שימוש בפלסטיק-
את כל הטיפים הבאים ניתן לבצע בעזרת שקיות פלסטיק, אך כאמור זה פחות מומלץ,
אני העדפתי להשתמש בעזרים כמו קופסאות וצנצנות זכוכית, יריעות בד ונייר סופג
שלגמרי עושים את העבודה.
עשבי תיבול:
איפה מאחסנים: רוב עשבי התיבול לא אוהבים קור.
לכן את רובם מומלץ להשאיר על השיש בטמפרטורת החדר,
אך בחום של ימי הקיץ כן יש צורך לאחסן במקרר.
השתדלו לאחסן אותם במדף העליון של המקרר בו הטמפרטורה פחות קרה
(הקפידו להרחיק אותם עם מגע עם המנורה של המקרר שברוב המקרים
נמצאת במיקום הזה)
בצל ירוק– הדרך הטובה ביותר להאריך את חייו היא להתייחס אליו
כמו אל צמח עם שורש שאותו אנחנו רוצים להשריש.
השרו אותו בצנצנת/ כוס זכוכית עם מים נקיים
(עדיפות לצנצנת גבוהה ככל האפשר כדי שהגבעולים לא יתפזרו לצדדים)
הקפידו שיהיו רק כמה סנטימטרים של מים שיכסו את השורשים בלבד,
החליפו את המים כל 3-4 ימים.
בצורה הזו לא רק שהבצל יישאר רענן מעל 10 ימים במקרר
אלא הוא גם ימשיך להצמיח גבעולים חדשים!
קניתם בצל ירוק בשקית פלסטיק? הוציאו אותו משם ועשו את אותו תהליך
פטרוזיליה/ כוסברה– כוכבים ראשיים אצלי במטבח שנכנסים להמון תבשילים
ובכמויות. הם בעלי עלים עדינים ונוטים להתעייף במהירות
הטריק שעבד לי פלאים הוא להתייחס אליהם ממש כמו אל זר פרחים:
גזרו סנטימטר מהקצוות שלהם בעזרת מספריים (לא לוותר על השלב הזה!)
מפה אנחנו ממשיכים בדיוק כמו עם הבצל הירוק
ממלאים צנצנת/ כוס זכוכית בכמה סנטימטרים של מים נקיים
ונחליף אותם כל 3-4 ימים.
גזירת הקצוות עוזרת לגבעולים לשתות את המים שבצנצנת בצורה טובה יותר,
להצמיח שורשים ולהמשיך לצמוח בצנצנת,
כך הם יכולים להחזיק לכם במקרר במשך שבועיים ואפילו 3 שבועות!
השיטה הזו תעבוד לכם עם כל עשב תיבול שאין לו שורשים-שמיר, עירית וכו’.
בזיליקום– בזיליקום מאוד לא אוהב קור
והוא בעל עלים עדינים עוד יותר משל שאר חבריו,
לכן במקרה שלו מומלץ לעשות את אותו טריק כמו עם שאר עשבי התיבול
רק שמבקרה הזה נשאיר את הצנצנת על השיש ולא במקרר
(אלא אם כן מדובר על ימים חמים מאוד ואז נעדיף להניח את הצנצנת שלו
במדף העליון במקרר כאשר החלק העליון שלו מכוסה בשקית/ יריעת בד).
נענע, מליסה ושאר צמחי התה–
גם הן יודו לכם אם תשרו את הקצוות שלהן במים בצנצנת מחוץ למקרר.
אך ככלל, כשמדובר בעשבי תיבול לתה או כל עשב תיבול אחר שאין לי צורך
בכמות גדולה ממנו, אעדיף לגדל אותו בצורת שתיל.
כנל לגבי רוזמרין או טימין שרק כמות קטנה מהם מספיקה לתבל מנה שלמה.
קל מאוד לגדל אותם, כל מה שצריך זה מים, מעט שמש והרבה אהבה.
אז בין אם אתם גרים בבית עם חצר או בדירת 2 חדרים
כל אחד מכם יכול לגדל לו כמה שתילים של עשבי תיבול על עדן החלון
כך יהיה לכם תמיד שפע של עלים טריים מבלי שיצטרכו לבלות בנתיים
זמן ממושך במקרר.
סלרי- ישנן כמה שיטות להאריך חיים של סלרי,
אחת מהן היא עטיפה אדוקה בנייר אלומיניום, השיטה הזו מאוד יעילה אך משום
שהיא לא ידידותית לסביבה אני בחרתי בשיטה אחרת אך יעילה לא פחות-
חותכים את קצה הסלרי ומשרים את הגבעולים בצנצנת זכוכית גדולה עם מים,
זו שיטה יעילה מאוד משום שכך קל לגבעולים לשתות את המים,
בצורה הזו הסלרי יכול להחזיק שבוע- שבועיים במקרר.
משום שמדובר בירק עם גבעולים ארוכים מאוד חלק מהאנשים מעדיפים את
האופציה השניה- בנוסף לחיתוך הגבעולים בקצה חותכים חיתוך נוסף באמצע
הגבעול (חותכים את הגבעולים לחצאים) מניחים בכלי זכוכית אטום
ומכסים במים נקיים, יש להחליף מים כל יומיים-שלושה במקסימום.
גם השיטה הזו תשמור על הסלרי פריך ורענן.
את העלים הירוקים של הסלרי ניתן להפריד ולשים בכוס עם מים בדיוק כמו
פטרוזיליה ושאר עשבי התיבול.
שימו לב לא לאחסן את הסלרי באזורים הקרים במקרר משום שהוא קופא בקלות,
השתדלו לאחסן אותו במדף העליון ולא בחלק האחורי של המדף.
את הקצה של הסלרי שחתכתם אפשר לגדל ולהצמיח ממנו…עוד סלרי!
הניחו את קצה הסלרי בקערה עם מים פושרים מול חלון עם שמש כאשר התחתית
כלפי מטה, החליפו את המים כל יומיים, תוך שבוע עד עשרה ימים יופיעו לכם
גבעולים קטנים וזהובים, אחרי שהגבעולים גדלו כמה סנטימטרים אפשר להעביר
לעציץ עם אדמה ופשוט לצפות בהם גדלים.
ירוקים:
איפה מאחסנים: במגירת הירקות, שם הלחות נשמרת טוב יותר.
חסה/ עלי תרד/ עלי רוקט/ מיקס עלים לסלט-
לכל משפחתת הירוקים עלים עדינים מאוד.
הם מעדיפים קור, לחות אך גם יובש.
הסוד הוא לשמור על הלחות ולא לתת לאוויר להיכנס פנימה,
לכן הצורה הטובה ביותר לאחסון היא לשטוף את העלים,
לייבש לחלוטין (במקרה של חסה מומלץ גם להפריד את העלים)
ולהכניס לכלי אטום שבתוכו נייר סופג.
טיפ נוסף של ג’ימי אוליבר לגבי חסה הוא לאחר הפרדת העלים והייבוש
לשים מגבת בתחתית מגירת הירקות ומעל לעלים עצמם לשים נייר סופג
כדי למנוע יציאה של הלחות, כך החסה נשארת רעננה וקריספית.
קניתם מיקס עלים מוכן לסלט בשקית פלסטיק? הוציאו אותו משם!
עטפו בנייר סופג ואחסנו בקופסא אטומה.
נבטים- נבטים אוהבים קור לכן מומלץ לאחסן אותם במהירות במקרר.
ישנן שתי שיטות מוצלחות להארכת חייהם:
שיטה ראשונה- שטפו אותם היטב, סננו את עודפי המים והניחו
אותם על נייר סופג, רק לאחר שהתייבשו לגמרי הכניסו אותם לקופסא אטומה
כשבתחתית שלה נייר סופג יבש. אחסנו במיקום קר במקרר (מומלץ במדף התחתון, אך לא בחלק האחורי, משום שנבטים נוטים לקפוא).
שיטה שניה- הכניסו את הנבטים לקערה וכסו אותם במים
הניחו מעל כמה פרוסות לימון והכניסו למקרר, המיץ של הלימון עוזר לנבטים
להחזיק זמן רב יותר.
דבר אחרון והכי חשוב, השתדלו לבצע את כל השלבים הללו ברגע שאתם חוזרים מהקניות, לפני שאתם מאחסנים הכל במקרר, כך הסיכויים שתבצעו אותם יהיו גבוהים יותר.
לירוקים תפקיד חשוב בתזונה היומיומית שלנו, בייחוד למי שמקפיד להתאמן באופן שוטף, לכן חשוב ואפשרי להאריך את חיי המדף שלהם ולצמצם את בזבוז המזון- בואו נוציא מהם את המיטב מסל הקניות שלנו, מהזמן ומהכסף שלנו.
יש לכם שאלות לגבי אחסון של סוגי ירוקים נוספים?
יש לכם רעיונות נוספים שהאריכו את חיי המדף של הירוקים שלכם?
אני ממש אשמח לשמוע! הגיבו למטה או כתבו לי:)
למי שמתעניין בנושא, אלו ספרים שאני אוהבת במיוחד על צמצום הפסולת במטבח ובבית, את כולם אפשר לרכוש גם בגירסת קינדל:
44 תגובות
אם תוכלי בבקשה להסביר איך את שומרת ירוקים בצנצנות במקרר : בדלת ? על מגש
שלא יתהפכו ? המדף העליון אינו גבוה דיו, אז לקצר אותם ? אולי יש מקום להכניס תמונה של המקרר ? תודה מאד.
אני שומרת במדף המקרר בתוך צנצנת כבדה שלא מתהפכת. אם יש צורך מקצרת מכיוון הגבעול
הי לך,
העצות שלך מיושמות בהצלחה.אני מקבלת ירקות ופירות ממגדלים… לגבי תרד טורקי שנראה שנקטף זמן קרוב לזמן המשלוח.כיצד הכי טוב לשמרו?כנ”ל קבלתי קשוא זוקיני עגול צהוב וחצילונים אורגנים אסייתים כיצד?!
היי חדוה
תצא בקרוב כתבה על שימור של עוד מגוון ירקות.
מוזמנת להירשם לניוזלטר של האתר בתחתית הכתבה ולהמשיך לעקוב
רוצה לאחסן עלי מנגולד למילוי
לתקופה ארוכה האם להקפיא, ואיך?
לגבי בצל יבש אני מכניסה אותו חברה ניילון מסובבת את הגרב סביב כל בצל ומחזיקה במקום חשוך מחזיק יותר מחודש
עצותיך נשמעות הגיוניות מאד, היה נחמד לררות או לשמוע איך את מאכלסת צנצנות על המדף העליון במקרר שאין בו גובה מספיק. תודה
שלום יש לי חברה שותפת את הכוסברה את השמיר ואת הפתרוזלייה וחותכת ושמה בשכית במקפי האם זה טוב
כן אבל ניתן להשתמש בזה רק לתבשילים חמים
האם זה זה תקין להקפיא סלרי / פטרוזיליה ועשבי תיבול נוספים? עשיתי את זה עד עכשיו ומבחינת טעם הרגיש בסדר
בהחלט, אפשרי ומומלץ להקפיא עשבי תיבול ולהוסיף אותם אח”כ לתבשילים
וואוו איזה טיפים נפלאים,רציתי לשאול אותך,אני קוצצת את כוסברה/פטרוזיליה, ומכניסה אותם במקום במגש של קרחונים,,בפעם אחרונה, חילקתי בשקיות ניילון,והכנסתי למקפיא,בזמן בישול מוציאה מכניסה לתבשיל, רציתי לדעת האם זה נכון לגבי מה שאני עושה,תודה לך
היי, כן הקפאה של עשבי תיבול לצורך בישול זו דרך נהדרת לשמר אותם.
שלום לך כיצד כדאי לשמור פטריות שיטאקי פורטאבלו יער ושמפיניון?
וכו”כ קולרבי דלעת וחציל ?
העצות שלך עובדות מעולה
תודה
פטריות מומלץ לשמור בשקית נייר במקרר
קולורבי דלעת וחצילים מומלץ לשמור מחוץ למקרר
בצל ירוק, כוסברה, פטרוזיליה ושמיר. לגזור את הקצוות, לשים בצנצנת מים ולשמור במקרר או על השיש? להשאיר אותם בצנצנת עם המים ומידי 4 ימים להחליף את המים?
בימי הקיץ מומלץ לשמור במקרר, בחורף עדיף על השיש. לבצל ירוק אין צורך לגזור את השורש
שלום לך, רציתי לשאול, יש איזשהו טריק גם כדי למהר את הייבוש של העלים? לוקח להם שעות להתייבש בחוץ, וזה הרבה מקום והרבה זמן (את מן הסתם לא חושבת שאני אנגב אותם במגבת 🙂
לתלות בצורה הפוכה עם חוט במקום עם שמש:)
שלום לך , מלפפונים נרקבים לי מהר במקרר מדוע?
רצוי ואפשר לעטוף את הירוקים בנייר סופג?
תודה
איזה בלוג מהמם! הרגע גיליתי אותך ומחר אנסה את כללל העצות לגבי הירוקים❤️
המלפפונים שלי במקרר עולים עובש
מה הטעות?
תודה
עדיפות להחזיק מלפפונים מחוץ למקרר בנפרד מכל פרי או ירק, אם במקרר עדיפות לעטוף בנייר סופג ולהניח במגירת הירקות, עדיף הרחק מכל פרי או ירק, בייחוד פירות
וגם להגיד שהעצות פה פשוט נפלאות וכל הירוקים פה בבית מחזיקים אפילו מעל שבועיים! לא האמנתי..תודה רבה לך!
איזה כיף לשמוע!:)
איך אפשר להאריך את חיי הכרישה?
השימור של כרישה הוא מעט מסובך יותר, מומלץ לחתוך את הקצה, לעטוף בנייר סופג ולאחסן במקרר, אם רוצים לשמור לאורך זמן יש לחתוך אותה לחתיכות קטנות לייבש היטב ולאחסן במקרר בתוך שקית פלסטיק
מה הכוונה בקצה,בסוף החלק הלבן? או את העלים?
הכוונה לכריש
החלק הלבן
העצות שלך פשוט… נ-פ-ל-א-ו-ת!!! (גילוי נאות, עדיין לא ניסיתי אותן 😉 אבל לפחות הן מקוריות, הגיוניות ושונות מכל מה שראיתי עד כה)
ובמיוחד בימים אלה, כאשר מתחיל להתחמם, יותר קשה מתמיד לשמור על טריותם של הפירות והירקות, ועל אחת כמה וכמה עשבי-התבלין העדינים. רק אתמול השלכתי לפח זר ש-ל-ם של שמיר, שאפילו לא הספקנו לדגום ממנו (כמה חבל!!!) אילו ידעתי על הרעיון שלך – גם מקשט את המקרר… ח-ח-ח… וגם עושה רושם שחסכוני ויעיל!
אגב, האם מלפפונים ירוקים לא מתקלקלים מהר יותר כאשר הם בחוץ?! אני רגילה להניח אותם במגירה התחתונה, בתוך שקית-נייר חומה פתוחה (לפעמים זה עובד יותר טוב, ולפעמים… פחות). מחוץ למקרר התרגלתי לאחסן רק ירקות-שורש ודלועים, כגון: סלק, תפוח”א, בטטות, בצל יבש, דלורית (אפילו קולורבי, לפת ושומר נכנסים לקירור – הם לא שורדים הרבה עד לאכילה, ובכ”ז)
המון תודה על הטיפים הנפלאים ושיהיה לך (ולכולם) פסח שמח!
תודה רבה על המילים החמות:) כל עוד מזג האויר לא חם מאוד אני תמיד מחזיקה את המלפפונים בכלי נפרד על השיש, עובד מעולה
הכוסברה נהרסה לי תוך יומיים
כל השאר עבד טוב
מבאס
מדהים !!!! תודה רבה על הידע.
שלום וברכה,
אודה לך אם תואילי לעדכני איך יכולה לשמור על סלרי עלים, בצל יבש, שום שנקנה בשופר , לאורך זמן של חודשים לאור המגפה המשתוללת כעת.
שאלה נוספת, האם פעלתי נכון – צנונית שפתי והכנסתי לכלי מפלסטיק עם מים במקרר במדף מעל המגירה.
, לפני שבועיים קניתי מלפפונים, קישוא, חצילים ונאלצתי לזרוק קבלו עובש.
תודתי נתונה לך מראש על הנחיו7תך , ובאיחולי כל טוב ובריאות וחג שמח
ריקי
היי ריקי,
עלים של סלרי ממליצה לשמור בצנצנת עם מים בנפרד מהגבעולים בדיוק כמו פטרוזיליה וכוסברה, בצל יבש ושום מומלץ לשמור על השיש במקום חשוך ויבש. את הצנוניות אפשרי לשמור בכלי עם מים במקרר, את החציל, קישוא והמלפפונים גם ממליצה לשמור על השיש, שימי לב לשמור את המלפפונים בכלי נפרד מכל ירק או פרי אחר. קישוא בעיקרון לא אוהב לחות לכן גם להקפיד על מיקום יבש מחוץ למקרר.
לגבי בצל יבש אני מכניסה אותו חברה ניילון מסובבת את הגרב סביב כל בצל ומחזיקה במקום חשוך מחזיק יותר מחודש
הרעיונות נהדרים,הכל טוב ונכון רק שצריך המון מקום כדי לשמר,עצתי-קנו והשתמשו בפרק זמן קצר.
שלום וברכה!! האם מותר להשתמש בעלי סלרי שהצהיבו במקרר?? תודה מראש!!
היי אור, לא מומלץ…
תודה על טיפים מצויינים! מדהים איך שזה האריך לעשבי התיבול שלי את חיי המדף!
היי ירין איזה כיף שהצליח לך! תודה רבה
הי
איך אפשר לשמור על זעתר טרי?
תודה
כמו שכתבתי עשבי תיבול הכי מומלץ לגדל בעציצים, אם את משתמשת בכמות גדולה של זעתר לחתוך קצוות בקצה ולשים במים מחוץ למקרר